Πρόσκληση σε Εκδήλωση-Συζήτηση:

«Η Ευρώπη των Πολυεθνικών»
Τράπεζες, βιομηχανίες τροφίμων και άλλες πολυεθνικές:
πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ώρα 19.30


Οργανώνεται από την  Αττάκ Ελλάδας* στο χώρο του
Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας **
Νηλέως 35 Θησείο, 5-7 λεπτά από το σταθμό

 Έχουμε μπροστά μας την Ευρώπη των  μεγάλων εταιριών, των τραπεζών και των χρηματιστηρίων, που έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς προκειμένου να επηρεάζουν προς όφελος τους, τη νομοθετική διαδικασία. Το «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών»***,παρακολουθεί την πολιτική τους δράση, καταγράφει και αποκαλύπτει  τα «λόμπυ» που συγκροτούνται στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι μηχανισμοί επηρεασμού συνήθως λειτουργούν σε κατεύθυνση επιζήμια για την κοινωνική και περιβαλλοντική ισονομία και δικαιοσύνη, διευρύνοντας το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας  στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση που θα επικεντρώσει στους τομείς των χρηματοπιστωτικών αγορών αλλά  και  της διατροφικής ασφάλειας, θα  μιλήσει ο Γιώργος Βασσάλος ερευνητής του Παρατηρητηρίου. Εκ μέρους της οργάνωσης Αττάκ Ελλάδας θα παρέμβει ο Γιώργος Δαρεμάς, δρ. κοινωνιολογίας με θέμα το ρόλο του συστήματος των «λόμπυ» στη διόγκωση του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος ιδρυτικό μέλος της Αττάκ Ελλάδας.

Πάνω από το μισό - κατά προσέγγιση - της εθνικής νομοθεσίας κάθε ευρωπαϊκής χώρας προέρχεται ήδη από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς που υποχρεωτικά ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο. Οι πολίτες, απληροφόρητοι ως προς τη λειτουργία των «λόμπυ»  νοιώθουν δέος μπροστά σε αυτό το δαιδαλώδες νομικό κατασκεύασμα που ορίζει τη ζωή τους.
Η σε βάθος κατανόηση των μηχανισμών επιρροής  αποτελεί προϋπόθεση για το πέρασμα από την Ευρώπη των πολυεθνικών στην Ευρώπη των λαών.
----------------------------------------------------------------------------------------------

*Η Αττάκ είναι διεθνές κίνημα πολιτών για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών,  www.attac-hellas.org
**Συν Αλλ. Οις. Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας. Διακίνηση εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου (www.synallois.org)
 ***Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory, www.corporateeurope.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου