Θέατρο - Δακρυγόνα

Θέατρο


Δακρυγόνα


Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη


Πρεμιέρα: 22 Οκτωβρίου


Η θεατρική εταιρεία «Πράξη» (Μπέττυ Αρβανίτη) θα παρουσιάσει στη Β Σκηνή του Θεάτρου της «Οδού Κεφαλληνίας» το έργο του Αλέξη Σταμάτη «Δακρυγόνα», σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.
Μια νεαρή ζωγράφος βρίσκεται τυχαία σ’ ένα διαμέρισμα ενός μεσήλικα άντρα στα Εξάρχεια, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους. Η συνάντηση αυτή θα αποδειχθεί καταλυτική και για τους δύο, καθώς το παρελθόν αλλά και ο «έξω κόσμος», εισβάλλουν θραυσματικά ανατρέποντας τις ισορροπίες και θέτοντας διαρκώς ζητήματα.

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

Σκηνικά- Κοστούμια- Φωτισμοί: Θοδωρής Χρυσικός

Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης, Δανάη Παπουτσή

Πληροφορίες: 210-9583571, 6974729382


Λεξεικόνες



Η εικόνα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί από μόνη της, δεν αρκούν οι χρωματισμοί ούτε αυτό που περιέχει και περικλείει. Χωρίς το λόγο και την αίσθηση δεν υπάρχει, ούτε χωρίς την προοπτική και τη φαντασία.




Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Παπαχρήστου.



ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


Θέατρο - Το Παράθυρο/ Όταν έρχεται ο ξένος


Θέατρο


Το Παράθυρο/ Όταν έρχεται ο ξένος


Έως 7 Νοεμβρίου



Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή 23:45, Κυριακή 21:00
Θέατρο ΧΩΡΑ – Β Σκηνή, Αμοργού 18-20, Κυψέλη



Το «Παράθυρο» ως πρώτο και το «Όταν έρχεται ο ξένος» ως τελευταίο ποίημα της «Τέταρτης Διάστασης» του Γιάννη Ρίτσου δοκιμάζονται σε δύο μονολόγους, από δύο ηθοποιούς και δύο σκηνοθετικές οπτικές και σε δύο γλώσσες. Η παράσταση αναδεικνύει τη διαδραστική σχέση του ηθοποιού με το κοινό και έχει στοιχεία βωβού κινηματογράφου, χορευτικά, τραγούδια, όπως και αναφορές στο σοσιαλισμό, τον έρωτα, τις ανιδιοτελείς σχέσεις και τα γηρατειά.


Σκηνοθεσία: Ελένη Αγγελοπούλου, Martin Scharnhorst και Βασίλης Κουκαλάνι
Ερμηνεύουν: Ένκε Φεζολλάρι και Βασίλης Κουκαλάνι


Περί Ομοφοβίας

Διαβάζοντας στον τύπο σχόλια για την ταινία «τα παιδιά είναι εντάξει», σκέφτομαι πως η ομοφοβία παίρνει μερικές φορές περίεργη τροπή. Όπως και με το θέμα του συμφώνου συμβίωσης (ή αλλιώς «γάμος ομοφυλοφίλων») εκτός από τις αναμενόμενες αντιδράσεις προέκυψαν και κάποιες άλλες πολύ ενδιαφέρουσες. Προοδευτικές πένες οίκτιραν το κίνημα των ομοφυλόφιλων που επενδύει σε έναν ξεπερασμένο και συντηρητικό θεσμό. Κάποιοι απ’ αυτούς, παντρεμένοι, θέτουν για τους γκέι πολύ πιο υψηλά (αυστηρά) στάνταρ απ’ ότι στο δικό τους βίο. Το σκεπτικό; Αφού είσαι homo πρέπει να είσαι και προχώ… Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ταινία. Αφού θέμα της είναι: ομοφυλοφιλία και οικογένεια (φτου κακά), εκτός από σχόλια τύπου «όλα μπορείς να τα αλλάξεις, τη φύση ποτέ των ποτών», έχουμε και πάλι την άνοδο των στάνταρ. Το χιούμορ δεν είναι αρκετά καλό (για γκέι φιλμ), η σκηνοθεσία μέτρια (το αυτό), η φράση δε «αν επρόκειτο για ζευγάρι ετεροφυλόφιλων θα ήταν μια αδιάφορη κομεντί» σχεδόν με τρομάζει με τον ακούσιο διαχωρισμό που κρύβει. Αλλά δεν πειράζει, στο σκοτεινό πυρήνα κάθε ομοφοβικού ετεροφυλόφιλου αχνοφέγγει μια γκέι ηλιαχτίδα!


από τον Γιάννη Πεντάζο




ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


FAKEBOOK ή, το έσοπτρον, το κάτοπτρον και η απόστασή τους



Μια πορνό σταρ από τη δεκαετία του ’80. Ένας προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου από μια γειτονική χώρα. Ένας ήρωας ιταλικού κόμικς. Ένας πίνακας του Κλίμτ. Μια barbie με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Ένα μωρό πρωταγωνιστής σε σπλάτερ ταινία. Μια Τσιουάουα δύτης. Ένα smiley με έντονο κραγιόν. Και μια πεδιάδα. Όλοι αυτοί είναι φίλοι μου. Τουλάχιστον βάσει της προφίλ φωτογραφίας τους στο Facebook.

«Ό, τι φαίνεται είναι καλό.
Ό, τι είναι καλό φαίνεται.»*



Απόσπασμα από άρθρο της Tijana Prodanovic.




ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


THE DEMOCRACY OF HUNGER


Το κοντέινερ επισκέφτηκε την έκθεση THE DEMOCRACY ΟF HUNGER του Γιώργου Κακανάκη στο OpenShowstudio.









ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΠΑΡΤΥ

Η εικόνα ως θέα

Η διαφορά με το παρελθόν όμως είναι ότι μετά τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας, στις τωρινές εικόνες φαινόμαστε πια εμείς οι ίδιοι.


Απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Βαλαή.


ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


Το Εικονοστάσιο της Λογικής



Κάθεσαι στον καναπέ παρακολουθώντας την τηλεόραση και βλέπεις την πραγματικότητα να διπλασιάζεται μπροστά σου δίχως να απορείς πώς η απόσταση ήρθε τόσο κοντά. Αρκεί που η εικόνα της απόστασης απέχει δύο μέτρα. Κοιτάζεις την εικόνα, μια επιφάνεια που πιθανώς δεν είναι οικεία και δεν αναρωτιέσαι ποια είναι η σχέση σου με αυτή. Από την άλλη, όταν βλέπεις ένα όνειρο, θες να μάθεις ποια είναι η σχέση σου με τις εικόνες του, γιατί όσο ανοίκειο κι αν είναι, το όνειρο είναι δημιούργημά σου.


Σε ένα όνειρο τις προάλλες κατέβαινα σκάλες τρέχοντας ώσπου αδυνατούσα πλέον να κατέβω, όσο προχωρούσα οι σκάλες αποκτούσαν βάθος, μέχρι που η επιστροφή μου ήταν αδύνατη. Η εξήγηση φαίνεται σαφής, το αδιέξοδο. Η δομή, όμως, των εικόνων είναι άτακτη. Σύμβολα και γλώσσα φτιάχνουν τις δικές τους σχέσεις τις οποίες προβάλλουμε, εικονοποιούμε. Στην περίπτωση αυτή η εικόνα είναι ο μεσολαβητής της ομολογίας, μιας αλήθειας απόμακρης που επηρεάζει το εικονοστάσιο της λογικής.


Κι εκεί που νόμιζες ότι η αλήθεια σου μετράει, καταλαβαίνεις ότι η δύναμή της, η αξία της παραπαίει. Γιατί; Γιατί η μνήμη που ανακαλεί εικόνες ελλιπούς πληροφορίας

είναι αδύναμη. Δύναμη; Η δύναμη είναι η ενότητα που πηγάζει από την αισθητήρια διαφορά και, συνεπώς, η αδυναμία δεν είναι ενότητα. Διαφορά; Διαφορά είναι το ζήτημα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, ίσως μία πρωτογενής ελευθερία.


Όμως, επειδή η εικόνα είναι μια διαφορετική δύναμη που διαχωρίζει την παρουσία από την πραγματικότητά της, ανάγοντάς την σε μια κατάσταση χωρίς φυσικές διαστάσεις, ετεροχρονισμένη και ετεροτοπική, είναι κυρίως ομοιότητα. Η ομοιότητα είναι το δείγμα. Οπότε, ποια είναι η ταυτότητα ενός δείγματος που μας επηρεάζει τόσο άμεσα;


Χειραγωγείται η παρουσία από τους κατασκευαστές έως τους καταναλωτές εικόνων μέχρις εσχάτων. Και επειδή η εκμετάλλευση συνήθως προκαλεί μεταμορφώσεις στο δίκτυο των σχετικών δυνάμεων, ίσως κάποτε και σε ένα μέλλον μακρινό να ζούμε ως εικόνες.



της Δήμητρας Δερτιλή

Από τις εικόνες της πραγματικότητας στην πραγματικότητα των εικόνων




Τα τεχνικά μέσα δεν προορίζονται απλά να ανα-

παραστήσουν για λογαριασμό μας τον κόσμο αλλά

αναλαμβάνουν τη δόμηση του ίδιου του μηχανι-

σμού της αισθητικής αντίληψής μας, σε σημείο που

η τελευταία μετασχηματίζεται όλο και περισσότερο

σε μια "εξαρτημένη μεταβλητή"


Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Γκινοοσάτη.


ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


Τι είναι αυτό που κάνει μια εικόνα ανυπόφορη;



Η ενοχή που συμπεριλαμβάνει τον θεατή στη παγίδα του θεάματος

δεν είναι παρά το γεγονός πως απλώς κοιτάζει εικόνες.

Αν δεν κοίταζε δεν θάταν ένοχος.



Απόσπασμα από άρθρο του Ηλία Μαρμαρά.



ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία


Αντιτρομοκρατικός Νόμος: Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο


Ποιος και για ποιό λόγο επιθυμεί να ακυρώσει τη φιλελεύθερη μορφή και λειτουργία του σύγχρονου ποινικού δικαίου; Γιατί το κράτος επιμένει σε τέτοιου είδους σκληρύνσεις και άρσεις παραδοσιακών εγγυήσεων που συνιστούν τον πυρήνα του φιλελεύθερου ποινικού δικαίου;


Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Δημούλη και της Κλειώς Παπαπαντολέων.




ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ #11


κυκλοφορεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη μαζί με την Ελευθεροτυπία