Αλυσιδωτή Αντίδραση

Αλυσιδωτή Αντίδραση

16.12.10-16.01.11

Εγκαίνια 16.12.10, 20.30


Το taf παρουσιάζει την έκθεση Αλυσιδωτή Αντίδραση που θα διαρκέσει από 16 Δεκεμβρίου 2010 έως 16 Ιανουαρίου 2011.


Οι καλλιτέχνες εκθέτουν έργα που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους. Το σύνολο των έργων προκύπτει από διαδοχικές πράξεις ανταλλαγής με περιπτωσιακή αφετηρία τους Νίκο Καναρέλη και Νίκο Παπαδημητρίου. Η αλυσίδα ξεδιπλώνεται καθώς ο κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο που έχει ανταλλάξει με κάποιον άλλο. Η διαδικασία διαγράφει ένα δίκτυο ανθρώπων και μια ακολουθία έργων, με κάθε καλλιτέχνη να συμμετέχει ταυτόχρονα ως δημιουργός, συλλέκτης και συνεπιμελητής.


Η ανταλλαγή έργου παραπέμπει στη σύναψη συμμαχίας και με αυτή την έννοια αποτελεί μια πράξη με συμβολικό περιεχόμενο. Το αποκτημένο έργο είναι σημείο υπενθύμισης της σχέσης συνάφειας και κοινότητας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών αλλά και αντικείμενο επιθυμίας. Η διαδικασία της συλλογής έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη φανερώνει τη φετιχιστική σχέση που έχει ο δημιουργός με το εικαστικό αντικείμενο. Η αμοιβαιότητα της χειρονομίας εκπληρώνει και αναπαράγει την επιθυμία του συλλέγειν. Παράλληλα δηλώνει μια από κοινού δέσμευση στο πλαίσιο μιας διαφορετικής μορφής οικονομίας, η οποία λειτουργεί ανεπίσημα και ανεξάρτητα από την εγκαθιδρυμένη αγορά της τέχνης – σχεδόν σαν αντίδραση σε αυτήν.


Η Αλυσιδωτή Αντίδραση επιχειρεί να αποτυπώσει, έστω και αποσπασματικά, ανθρώπινους και υλικούς συσχετισμούς καθώς και τη διακίνηση ιδεών και εικόνων που εμπλέκουν. Η αλυσίδα διαμορφώνει την οπτική ακολουθία των έργων που εκτίθενται και συνδέει καλλιτέχνες που ίσως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η πρακτική της ανταλλαγής ως διάλογος, ο οποίος εξελίσσει τη δημιουργική διαδικασία και αναδεικνύει ένα κοινωνικό δίκτυο εικαστικών.


Συμμετέχουν:

Κωστής Βελώνης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Φωτεινή Γουσέτη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Καναρέλης, Αλέξανδρος Λάιος, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Γρηγόρης Μαρκάτος, Σπύρος Νάκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδόπουλος, Αγγελική Σβορώνου, Αντώνης Τζίκας, Γεωργία Τουρμούζη, Πάνος Φαμέλης, Μάρω Φασουλή, Δημήτρης Φουτρής, Δημήτρης Χρηστίδης


Επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα

Ο εκθεσιακός χώρος θα παραμείνει κλειστός το Δεκέμβρη στις 24 μετά τις 16.00, στις 25, στις 26 πριν τις 16.00, στις 31 και τον Ιανουάριο την 1 και 2.
Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, metro: Μοναστηράκι

t/f: 210 3238757 www.theartfoundation.gr info@theartfoundation.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 13:00-24:00, Κυριακή 14:00-24:00Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου