Αθέατες όψεις μιας συσκοτισμένης μητρόπολης

Διοργάνωση: ομάδα Κέντρο-Απόκεντρο
Eπιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα αναπτύχθηκε ένα έντονο ενδιαφέρον για το φαινόμενο των μητροπόλεων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας του πλανήτη. Αυτή η ενασχόληση αναπτύχθηκε σε μια σειρά από γνωστικές περιοχές όπως αυτές της κοινωνιολογίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών. Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα δεν έμεινε έξω από αυτές τις εξελίξεις και μια σειρά από εκθέσεις ή εκδόσεις ασχολήθηκαν με την μέχρι πρόσφατα συσκοτισμένη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά ακόμα μένει να δούμε μια πιο συστηματική καταγραφή συγκεκριμένων «αθέατων» (ή όχι και τόσο αθέατων) πλευρών του λεκανοπεδίου. Η έκθεση Hidden Athens επιχειρεί να φέρει μαζί μια κοινότητα ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός λεξιλογίου της «Κρυφής Αθήνας». Στις μέρες μας συζητάμε συχνά για μια κατάρρευση, τόσο οικονομική όσο και των καλλιτεχνικών δομών. Αυτή η έκθεση επιχειρεί να έρθει να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προσπαθειών που θέλουν να μιλήσουν για μια άλλη συλλογικότητα. Η έκθεση Hidden Athens αποτελείται από τρεις αυτοτελείς εκθέσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ισάριθμα εγκαίνια.

Η έκθεση «Κρυμμένη Αθήνα» διοργανώνεται από την ομάδα Κέντρο-Απόκεντρο σε συνεργασία με τον επιμελητή Θανάση Μουτσόπουλο. Την έκθεση θα ακολουθήσει σχετική έκδοση ενώ κατά τη διάρκειά της θα γίνουν προβολές, συζητήσεις, διαλέξεις στο TAF και σε άλλους χώρους.

1. η κρυφή πόλη

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Νομεβρίου στις 20:00
Διάρκεια: έως 18 Νοεμβρίου 2010


Η πρώτη έκθεση της ενότητας επιχειρεί να παρουσιάσει τα κρυμμένα σημεία της πόλης. Συχνά νομίζουμε ότι ξέρουμε κάποιες πλευρές της όμως τις γνωρίζουμε πραγματικά; Αθέατες όψεις, προάστια, γκέτο και μακρινά σημεία στην κατοίκηση του λεκανοπεδίου. Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις όψεις; Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα παράθυρα; Η διάσταση αλλά και η όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Μυστικοί ιδιωτικοί βίοι και αντικείμενα της κατοίκησης. Προάστια, γκέτο και μακρινά σημεία στην κατοίκηση του λεκανοπεδίου. Η περιπλάνηση ως ιχνηλάτηση της αθέατης πόλης.

2. παραβατική αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο 20 Νομεβρίου στις 20:00
Διάρκεια: έως 1 Δεκεμβρίου 2010


Η δεύτερη έκθεση της ενότητας Hidden Athens διερευνά Παραβατικές συμπεριφορές στην Αττική, από τις πιο ανώδυνες, καθημερινές καταστάσεις που αφορούν σε όλους μας έως τις πιο προχωρημένες περιοχές της εγκληματικότητας. Υπάρχουν επικίνδυνες ζώνες στην Αθήνα; Ποια είναι η έκταση των επεμβάσεων στην επιδερμίδα ή τη σήμανση στην πόλη; Η χωροταξία της ένοπλης σύγκρουσης στην πόλη.

3. αστικά φαντάσματα
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: έως 13 Δεκεμβρίου 2010


Η τρίτη και τελευταία έκθεση της ενότητας αγγίζει ένα πραγματικά «στοιχειωμένο» αθηναϊκό θέμα. Οι μνήμες της πόλης, τα άδεια κελύφη, τα ίχνη ενός παρελθόντος και τα σύμβολα που έχουν πάρει διαφορετικό νόημα στις μέρες μας, ένα μετέωρο παρόν που ψάχνει να συνδεθεί με την ιστορία και να βρει μια (αισιόδοξη) προέκταση προς το μέλλον

http://www.theartfoundation.gr/gr/theartfoundation_hiddenathens.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου